2021 Yılının En Çok Tercih Edilen 10 Diyeti

11 dakikada okunur
Diyet Salata

Kimi zaman doktoların tavsiyesi kimi zaman daha etkili olmasından dolayı her yıl tercih edilen diyetler bir önceki yıla göre farklılık gösterebiliyor. Hal böyle olunca ben de bu yıl içerisinde en çok tercih edilen diyetleri kısa kısa sizinle paylaşmak istedim. Paylaştığım bu diyetler bu konuda Amerika’da uzman kabul edilen kişilerin oluşturduğu ve U.S.News and World Report 2021’de yayımlanan en iyi diyetler listesidir. Bu diyetlerı uygulamadan önce mutlaka doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.

1- Akdeniz Diyeti

Akdeniz Diyeti

En iyi diyetler listesinde yıllardır ilk sırada olan Akdeniz diyeti daha çok yemek yeme üzerine kurulu bir diyettir. Bu diyette özellikle omega-3 bakımından zengin deniz ürünleri sıkça tüketilir. Bunun yanında zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ve meyve ve sebzeler bu diyetin ana besin kaynaklarıdır. Her ne kadar günlük kalori sayımı olmasa da kırmızı et ve tatlı gibi besinlerim tüketimi ayda bir defa ile sınırlandırılmıştır.

Akdeniz diyeti sadece zayıflamak için değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için de çokça tercih edilen bir diyettir. Blue Zones bölgesi olarak tabir edilen dünyanın en sağlıklı insanlarının yaşadığı bölgenin de beslenme şeklidir.

2- Dash Diyeti

Sebze Meyve Yeşillik Kuruyemiş

Dash diyetinin ortaya çıkış amacı yüksek tansiyon hastalarını ilaç kullanmadan tedavi etmek ve yüksek tansiyonu önlemek olsa da düzenli olarak yapıldığında zayıflamaya da yardımcı olur. Dash diyetinde sodyum ve şeker tüketimi minimuma indirilir. Bunların yanında kalsiyum, magnezyum ve protein odaklı beslenme sağlanır. Bu diyette günlük alınacak kalori miktarı 2000 olarak hedeflenir.

Sağlıklı bir beslenme türü olduğundan dolayı kilo verdirmenin yanında pek çok hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynar. Dash diyeti hakkında daha fazla bilgi almak için Dash Diyeti Nedir ve Ne Tür Besinler Tüketilir? başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.

3- Flexitarian Diyet

Flexitarian Diyet

Aslında bu diyet için yarı vejetaryen diyet diyebiliriz. Çünkü çoğunlukla bitkisel besinlerin tüketimine odaklanmış olsa da et ve diğer hayvansal gıdaların tüketiminde esnektir. Bitkisel besinlerin diyetinizin ana öğesi yapmak istiyorsunuz ama eti de tamamen bırakmak istemiyorsanız bu diyet sizin için uygundur. Zaten diyetin adı da flexible ve vegetarian kelimelerinin birleşimidir. Flexitarian diyetinden çoğunlukla meyve, sebze, baklagiller ve kepekli tahıllar tüketilir. Protein alımı genellikle bitkisel besinlerden yapılır. Aşırıya kaçmamak kaydıyla et ve hayvansal gıdalar da tüketilebilir. Kesin kuralları ve kalori sayımı olmadığı için bir diyetten ziyade beslenme tarzı da denilebilir.

4- Weight Watchers Diyeti

Weight Watchers Diyeti

Weight watchers diyetinin en bilinen yanı hiçbir yiyeceğin yasak olmaması. İlk olarak 1963 yılında Jean Nidetch adında Amerikalı bir iş insanı tarafından uygulanan bu diyet günümüzde milyonlarca kişi tarafından uygulanmaya devam etmektedir. Bu diyetin akıllı puan sistemi dediğimiz bir çalışma şekli mevcuttur. Bu sistemde her gıdaya farklı puan değerleri atanır. Bunun dışında diyeti yapan kişi ihtiyaçlar doğrultusunda yeşil, mavi ve mor olarak adlandırılan renk gruplarına dahil edilirler. Bu planlarda kesinlikle tüketilmesi gereken herhangi bir besin yoktur. Hangi besinleri tüketeceğine diyeti uygulayan kişi karar verir.

5- Mayo Clinic Diyeti

Mayo Clinic Diyeti

Özellikle diyabet hastalarının tercih ettiği mayo clinic diyeti ile karbonhidrat alımı azaltılarak kan şekerinin düşürülmesi hedeflenir. Bu yüzden bu diyette tatlı, şeker, ekmek, makarna gibi besinler tüketilmez. Mayo clinic diyeti köklü kurallar yerine kötü alışkanlıkları sağlıklı alternatiflerle değiştirir. Bunun dışında egzersize de önem verir. Bu sayede sağlıklı bir yaşam sürerken aynı zamanda zayıflamayı da sağlar.

Mayo clinic diyeti hakkında detaylı bilgi almak için Mayo Clinic Diyeti ve Diyabet Hastaları İçin Diyetin Önemi başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

6- Mind Diyeti

Mind Diyeti

Mind diyeti aslında Akdeniz ve Dash diyetlerinin karışımıdır diyebiliriz. Bu diyette tüketilen besinler minimum düzeyde işlenmiş besinlerdir. Zaten bu yüzden de Akdeniz diyetinde yer alan tahıl çokluğundan dolayı Akdeniz diyetine benzemektedir. Protein bazlı olarak az miktarda et, süt ürünleri ve yumurta da tüketilebilir. Doymuş yağ ve şeker kullanımı da bu diyette sınırlandırılmıştır. Araştırmalara göre Mind diyeti yapan insanların Alzheimer hastalığına yakalanma olası yarı yarıya düşmektedir.

7- TLC Diyeti

TLC Diyeti

TLC diyeti uzun süredir en iyi diyetler arasında kendine yer edinmiştir. Bunun sebebi ise bu diyetin kalp sağlığını geliştirmesi ve kolestrolü düşürmesidir. Bunların yanında kan şekerini de düşürür. TLC diyeti sağlıklı beslenme tarzı demek aslında daha doğru olacaktır.

TLC diyeti ulusal sağlık enstitüleri tarafından geliştirilmiştir. Amaç kalp hastalığı ve inme riskini azaltmaktır.

Bu diyette günlük tüketmeniz gereken kalori miktarından fazla kalori tüketmemelisiniz. Tükettiğiniz kalorilerin de yüzde 25’i yağdan olmalıdır. Doymuş yağlardan alacağınız kalori oranı günlük aldığınız kalorinin yüzde 7’sinden az olmalıdır. Günlük 10 ile 25 gram arası lif tüketmelisiniz. Tabii ki en önemlisi her gün minimum yarım saat orta yoğunlukta egzersiz yapmalısınız.

8- Volümetrik Diyet

Volümetrik Diyet

Volümetrik diyetin temel amacı düşük kalorili besinlerden olabildiğince fazla tüketip bunun yanında da su içeriği yüksek besinleri tüketerek açlık hissini bastırmaktır. Meyve, sebze, çorba gibi sulu besinler bu diyet için vazgeçilmez besinlerdir. Aslında volümetrik diyeti hacim diyeti olarak da adlandırabiliriz. Çünkü tükettiğiniz besinlerin midenizde kaplayacağı hacimler ne kadar çok olursa tokluk hissi de o kadar çok olacaktır. Mesela kalorileri aynı olan bir çikolata yerine yine aynı kaloride bir elma yemeniz sizi daha tok hissettirecektir.

9- Nordic Diyeti

Nordic Diyeti

Bir diğer adı İsveç diyeti olan Nordic diyeti İskandinav ülkerindeki beslenme tiplerinden esinlenilerek geliştirilmiştir. Nordic diyeti sadece kilo verme amaçlı değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için de uygulanabilir. Kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.

Nordic diyetinde kalori ihtiyacı çoğunlukla meyve ve sebzelerden karşılanır. Bu diyette her ne kadar et tüketimi olsa da etten aldığınız kalori meyve ve sebzelerden alınan kaloriden daha az olmalıdır. Aynı zamanda deniz ürünleri de normale göre daha sık tüketilmelidir. Patates, mantar gibi kırsal bölgelerde yetişen besinler de bu diyette fazlaca tüketilmektedir.

10- Ornish Diyeti

Ornish Diyeti

Dean Ornish isimli bir doktor tarafından geliştirilen bu diyet hayvansal gıdaların tüketilmesini kısmen engellediği için bir vejetaryen diyetidir. Ornish diyetinin temel amacı yağdan tamamen uzak durmaktır. Sebzeler, meyveler, baklagiller, tahıllar sınırsız olarak tüketilebilir. Bunların yanında yağsız süt, şekersiz mısır gevreği, kraker, yumurta beyazı az miktarda tüketilebilir. Et ve balık ürünlerinin tamamı kesinlikle yasaklanmıştır.

Bu diyet sadece kilo verdirmekle kalmaz aynı zamanda sağlıklı bir yaşam da sunar. Prostat ve meme kanseri gibi hastalıkların önlenmesinde ve bu hastalıklar esnasında da uygulanabilir.

Şeyma

Merhaba, ben Şeyma. Yaşantımı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için beslenmeme ve günlük aktivitelerime oldukça dikkat ediyorum. Blogumda da sizlere sağlıklı bir vücuda sahip olmanız veya vücudunuzu korumanız için çeşitli bilgiler paylaşıyorum.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Backlink Paketleri


Betnis Giriş
Betnis Giriş
Yakabet Giriş
Sweet Bonanza Oyna Betnano Giriş
Vbet Giriş
Betnis Giriş