İçindekiler
Ketojenik diyet düşük karbonhidratlı besinler ile protein ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketildiği bir diyettir. Bu diyetin asıl amacı özellikle çocuklarda refrakter epilepsi gibi hastalıkları tedavi etmek olsa da günümüzde kilo vermek için de kullanılmaktadır.
Ketojenik diyet başlarda kilo vermeye yardımcı olsa da uzun süreli devam ettirilmesi bir takım yan etkilere yol açabilir. Halk arasında keto diyeti olarak da adlandırılan bu diyete dikkatli bir şekilde başlanmalı, başlamadan önce de kesinlikle bir diyetisyene başvurulmalıdır.
Son zamanlarda tip 2 diyabet hastaları için de incelenen ketojenik diyet sayesinde kan şekeri ve insülin değerlerinde büyük bir düşüş olabilir.
Ketojenik Diyet Nedir?
Bu diyetin temel amacı vücudun karbonhidrat alımını olabildiğince azaltmaktır. Bu sayede vücut ketoz adınız verdiğimiz metabolik bir duruma girer. Ketoz ise vücudun yağı parçalaması ile ortaya çıkan ketonlar yüzünden hücrelerin karbonhidrat gereksinimine verilen isimdir. İşte bu durumda vücut enerji ihtiyacını karbonhidratlardan değil de yağları yakarak karşılar.
Normal diyetlerin çoğunda tüketilmekten kaçınılan besinler ketojenik diyette temel enerji kaynağı olarak tüketildiği için bu diyetin uygulanması ve devam ettirilmesi zordur. Zaten uzmanlar da bu diyetin uzun süreli devam ettirilmesi sonucu yan etkilerinin olabileceğini, böyle durumlarda diyete ara verilmesi gerektiğini söylemektedirler. Yan etkilerinden dolayı güvenilir bir diyet olup olmadığı hala tartışılmaktadır.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Ketojenik diyetin temelinde vücuda enerjiyi karbonhidrattan alması yerine yağdan almasını öğretmek vardır. Bu yüzden bu diyete başladığınızda adaptasyon sürecinde biraz sorun yaşayabilirsiniz.
Öncelikle ketojenik diyette hangi besinleri tüketip tüketmeyeceğinizi iyi bilmeniz gerekmekte.
Ketojenik Diyette Tüketilmesi Serbest Olan Besinler Nelerdir?
- Zeytinyağı, tereyağı gibi sağlıklı olan yağları tüketmenizde bir sakınca yoktur.
- Yumurta, et gibi protein açısından yüksek besinleri tüketebilirsiniz.
- Kuru yemiş çeşitlerini de ketojenik diyet sürecinde tüketebilirsiniz.
Ketojenik Diyette Tüketilmesi Yasak Olan Besinler Nelerdir?
- Kesinlikle ama kesinlikle karbonhidrat açısından zengin, ekmek, makarna, pilav gibi besinleri tüketmemelisiniz.
- Aşırı meyve tüketimi bu diyet için doğru değildir. (Günde bir kez az miktarda tüketebilirsiniz.)
- Glikoz şurubu gibi içinde gizli şeker bulunan paketli gıdaların tüketilmesi yasaktır.
- Pekmez, bal gibi gıdaların da tüketilmesi tavsiye edilmez.
Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?
Ketojeni diyet tamamiyle faydalı veya doğal bir diyet değildir. Diyetin çıkış amacı kilo vermek değil de bir hastalığı tedavi etmektir. Bu diyette tütekilen besinler sağlıklı beslenmek için tüketilen besinlerden farklı olduğu için bazı olumsuz sonuçlara sebep olabilir.
- Bu diyet çocuklarda uzun süreli uygulandığında büyümeyi yavaşlatabilir.
- Diyetin büyük bir bölümü yağlardan oluştuğu için lif içeren besinler oldukça azdır. Bu da kabızlık gibi bağırsak problemlerine sebep olabilir.
- Yüksek yağlı besinler tüketildiğinden dolayı kalp ve damar hastalıkları açısından risk oluşturmaktadır.
- Yapılan bazı araştırmalarda düşük karbonhidratlı beslenme programlarını uygulayan kişilerde kalp ritim bozukluğunun gelişme ihtimali normal beslenen kişilere göre daha yüksek çıkmıştır.
- Bu diyeti uygulayan kişide enerji düşüklüğü, yorgunluk, zihinsel işlevlerde yavaşlama görülebilir.
Ciddi yan etkileri bulunan ketojenik diyet kesinlikle bir doktor eşliğinde uygulanmalıdır.
Ketojenik Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ketojenik diyeti uygularken dikkat etmeniz gereken bir takım şeyler mevcut. Bunlara dikkat etmediğiniz takdirde bu diyetten alacağınız sonuç pek de olumlu olmayabilir.
- Yağ tüketmekten çekinmeyin. Karbonhidrat tüketimini kestiğiniz için vücut enerjiyi yağdan sağlayacaktır. Buradaki önemli nokta tükettiğiniz yağların faydalı yağlar olmasına dikkat edin.
- Sebzeleri kızartmak yerine ya yemeğini yapın ya da buharda pişirin. Zaten kızartma genel olarak sağlıklı kabul edilmemektedir.
- Bol bol su için. Su içmek normal yaşantınızda da oldukça faydalıdır.
- Protein alımınıza dikkat edin. Ne kadar çok protein alırsam o kadar çok işe yarar diye düşünmeyin. Orta proteinli ve yağlı besinleri tüketmeye dikkat edin.
Diyabet hastalarının, yüksek kan basıncı için tedavi gören kişilerin ve emziren annelerin bu diyeti uygulamaması tavsiye edilir.