İçindekiler
Tatilden önce hızlı kilo verme arzusu da yanlış beslenme alışkanlıklarına yol açabilir. Diyet, anekdot bilgileriyle değil, herkesin metabolizması farklı olduğu için kişisel bir diyet olmalıdır. Uzun süreli açlık veya diyet yaparak daha hızlı kilo vermeye çalışmak farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Uzun Süre Aç Kalmak
Öğün atlamak veya uzun süreli açlık, hızlı kilo vermenin en yaygın hatalarından biridir. Yemekten sonra aktive olan metabolizma, yiyecekleri sindirmek için enerji tüketir. Hiç yememek veya günde 1-2 öğün yemek metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Hızlı kilo verme adına yapılan bu hata, tam tersi etki ile kişilerin kilo vermesini engelleyecektir. Öğün atlamak yerine yiyecek tercihlerinizi değiştirmenin kilo vermenize yardımcı olabileceği unutulmamalıdır.
Ekmeği Beslenme Planından Çıkarmak
Diyette aşırı miktarda ekmek ve karbonhidrat içeren besinler tüketilmesi önerilmez. Ancak ekmeği diyetten tamamen çıkarmanın olumsuz etkileri olabilir. Farkında olmadan, farklı karbonhidratlar (makarna ve bulgur gibi) diyetteki ekmeğin yerini alabilir. Diyetteki tüm karbonhidratları ekmekle birlikte çıkarmak kas kaybı riskini beraberinde getirir. Dikkat edilmesi gereken asıl husus ekmek veya diğer karbonhidratların tüketim oranıdır.
Şişkinlik Sebebiyle Su İçmemek
Su tüketiminin ödem oluşturabileceği görüşünün aksine, gerekli su tüketimi vücutta ödemi engelleyebilir. Sindirim enzimleri için yetersiz su tüketimi, sindirim sistemini ve metabolizmayı yavaşlatacaktır. Günlük gerekli su tüketiminden daha çok çay veya kahve tüketimi vücutta dehidrasyona sebep olan, metabolizmayı yavaşlatan ve şişkinliğe neden olan önemli bir faktördür.
Şeker İçerdiği İçin Meyve Yememek
Meyveler çok fazla şeker içerir ancak karbonhidrat, vitamin ve mineral sağlar. Bu oran kontrol edilerek gün içinde tüketilmelidir. Bunun yanı sıra meyvelerdeki yüksek antioksidan içeriği metabolizmayı hızlandırabilir ve çeşitli hastalıklardan korunma sağlayabilir. Gün içinde ara öğünlerde veya ana öğünden hemen sonra yemek kilo almaya neden olmaz. Gece geç saatlerde veya gündüz daha fazla meyve yemenin kilo almaya neden olabileceğini unutmayın.
Kilo Vermek İçin Sadece Sebze Ve Meyve Yemek
Yeterli hayvansal protein tüketmeden bir diyet sürdürmek, protein yapısındaki hormonların ve enzimlerin (insülin gibi) üretilememesi veya tam olarak işlev görmemesi ile sonuçlanabilir. Sebzelerde ve meyvelerde bulunan bitki proteini ile hayvansal gıdalardaki protein insan vücuduna aynı şekilde fayda sağlayamaz. Meyveler ve sebzeler açısından zengin bir diyet, başka besinler yenilerek sağlanmalıdır.
Tek Tip Beslenmek
Sadece sebze ve meyve yiyerek kilo vermek iyi olmadığı gibi protein bazlı bir beslenme planı da öyledir. Tümü aynı bir diyet, bir şekilde vitamin, mineral ve kas kaybına yol açacaktır. Çok fazla protein vücutta asit artıkları bırakarak kalsiyumun kemiklerden atılmasına, böbreklere yük binmesine ve bağırsak florasının kötüleşmesine neden olur. Bu tip diyette kilo kaybı kısa sürede sağlansa da bir süre sonra metabolizma yavaşladığından kilo kaybı durur.
Kilo Almamak İçin Light Ürünler Tüketmek
Tüketilen tüm besinler gibi hafif ürünler de kalori içerir. Hafif ürünler diğer yiyeceklere göre daha az kaloriye sahip olsa da miktarlarına dikkat etmeden tüketmek ağırlığı artıracaktır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yemenin karbonhidrat alımına yol açacağı unutulmamalıdır. Tam buğday ekmeği yemenin tek yararı, kan şekeri ve lif alımının daha yavaş artmasıdır.
Yağ Yakacağını Düşünerek Aşırı Limon Tüketmek
Tek başına hiçbir yiyeceğin yağ yakamayacağı bilinmelidir. Tek başına sirke veya limon tüketmek yağ yakamaz. Limonun veya sirkeli suyun alkalinitesi çok yüksektir, biraz alkali bile metabolizmayı hızlandırabilir. Uzun süre limon veya sirkeli su içmek bir süre sonra ciddi mide rahatsızlığına neden olabilir. Salatayı kuru bir şekilde tüketmek yerine limon ve sirke eklemek daha doğru bir seçim olabilir.
Yemek Yaparken Yağ Kullanmamak
Hücre zarlarının ve hormonların büyük bir kısmı yağlardan oluşur. Hücrelerin ve insan vücudunun normal işlev görmesi için diyette yüksek kaliteli yağ bulunması gerekir. Yağsız beslenme, yeterince yağ tüketmeme metabolizmayı yavaşlatan ve kilo vermeyi zorlaştıran sebeplerden biridir. Yağsız salata yemek yağda çözünen (A, D, E, K) vitaminlerin emilimini engelleyeceği için diyet sırasında vitamin ve mineral alımı azalacaktır. Vücudun ihtiyacı olan yağı elde etmek için ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar yeterli miktarda tüketilmelidir. Bununla beraber gerektiği kadar yağ tüketmek tokluk süresini de uzatabilir.