Günümüz yaşamında bu tarz beslenmenin çok da sağlıklı olduğu fikri düşünülmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar ve uzmanların yaklaşımı bu önyargıları yıkmaktadır. Çünkü bireylerin sağlıklarını bozan tek şey beslenme tarzları değildir. Bunun yanında birçok yan faktör bulunmaktadır. Hareketsiz yaşam, yetersiz uyku, zararlı maddelerin tüketimi gibi faktörlerde sağlığa yıkıcı güç uygulamaktadır.
Vejetaryen beslenme ve vegan beslenme aynı kavramlar olarak gözükse de temelde farklılıklar bulunmaktadır. Vegan beslenmede hiçbir hayvansal ürün tüketimi yoktur. Ancak vejetaryen beslenmede bireyler hiçbir hayvan ürününü tüketmemektedir. İnsanların yetersiz beslenmeden kaynaklanabilecek sağlık problemlerinin önüne geçebilmeleri için doğru ve dengeleyici beslenme ve takviyeleri kullanmaları gerekmektedir. Bu tarz beslenmede dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Bunlar:
- Protein alımı sebze, yer fıstığı, fasulye, mercimek gibi besinlerle mutlaka karşılanmalıdır.
- Demir eksikliğini engelleyebilmek için ıspanak, tahıl, ay çekirdeği, yeşil sebze gibi besinlerin yeterli düzeyde alınması gerekmektedir.
- B12 hayvansal gıdaların içerisinde bulunduğu için bireyler bunu kaliteli takviyelerle mutlaka almalıdır. Çünkü b12 takviyesi hücreleri sağlıklı tutarak bireylerin yaşamına dinçlik katmaktadır.
- Kalsiyum alımı kemik sağlığı için çok önemlidir. Kalsiyum miktarın da mutlaka dengenin sağlanması gerekmektedir. Çünkü eksikliği kas ve kemik problemlerine neden olabileceği gibi fazlası yaşam kalitesini düşürücü etkiler bırakabilmektedir.
Vegan Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Vegan beslenme uygulandığı sırada bireyler çok daha fazla sebze ve meyve tükettiği için mineral ve vitaminleri daha çok vücutlarında bulundurmaktadır.
İşlenmiş ve doymuş yağların tüketimi olmadığı için oluşabilecek diyabet sorunları engellemektedir. Doymuş yağların sebep olacağı kan basıncı yüksekliği ve kolesterolün görülme olasılığı da oldukça azdır.
Süt ve et ürünlerinin tüketimi sınırlı olduğu için yüksek kalori tüketiminin önüne geçerek obezitenin oluşmasını engellemektedir. Bu durum bireylerin kalp ve damar sağlığına olumlu etki yapmaktadır.
Vejetaryen Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Vejetaryen beslenme kendi içerisinde de çeşitli beslenme tarzlarına sahiptir. Vegan diyeti, lakto vejetaryen diyeti, ova vejetaryen diyeti, lakto-ova vejetaryen diyeti, polo vejetaryen diyeti, pesko vejetaryen diyeti, semi vejetaryen diyeti bu çeşitliliği oluşturmaktadır. Bu tarz diyetlerin besleyicilik değeri besin ögelerinin çeşitliliği ile doğru orantılıdır.
Vejetaryen beslenmenin yanlış şekilde benimsenmesi beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Ancak doğru ve sağlıklı şekilde planlanan beslenme tarzı oluşabilecek olumsuzlukları engellemektedir.
- Hücre hasarını önleyen Antioksidanların ve vitaminlerin değerleri oldukça yüksektir. Bu durum bağışıklık sistemini destekler. Kalp ve kanser gibi hastalıkların oluşumunu önemli ölçüde engeller.
- Kilo vermeye yardımcı olarak obezitenin oluşumuna karşı direnç gösterilmesine neden olur. Bu durum yine kalp sağlığına olumlu etkiler bırakır.
- Yeterli ve doğru çiğ besinlerin beslenmede yer alması daha çeşitli ve faydalı enzimlerin vücuda alınmasına yardımcı olur.
- Etin sıcak ile temasından kaynaklı oluşan kanserojen maddeler bulunmadığı için kanser oluşumunu yüksek oranda engellemektedir.
Kısaca, insanların vegan ve vejetaryen beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmelerinin çeşitli sebepleri vardır. Kilo vermek, sağlıklı olabilmek dışında etik açıdan da bu tarz beslenme tarzı benimsenmektedir. Çünkü insanların hayvansal gıdaları bırakmalarının en büyük sebebi; sera gazı salınımını azaltarak dünyayı daha yaşanır hale getirmektir. Gıda üretimleri, besicilik faaliyetleri sera gazı salınımın da büyük önem taşımaktadır. Ayrıca biyoçeşitliliğin azalması da bu tarz faaliyetlerin oranına bağlıdır. Çünkü dünyada toprakların büyük bir kısmı (%68) besiciliğe ayrılmaktadır.
Bu durumu engelleyebilmenin en doğru yolu vegan ve vejetaryen beslenme tarzına karşı oluşan önyargıları yıkmaktır. Bu sayede dünyada yok olan orman ve çayırların yeniden oluşumu sağlanarak oluşan iklim değişimi yavaşlatılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki vegan ile vejetaryen beslenme alışkanlığı çocuklar ve sporcular üzerinde belirli mineral ve vitaminlerin tam karşılanamamasına neden olabilmektedir.